Julskinka, glögg och pepparkakor

Nygriljerad julskinka på vörtbröd och lite senap på toppen, det är smaskens det! Någon tycker kanske det är lite väl tidigt att smaka på julmaten, men bor man utomlands blir det inte alltid som det brukar och efter att spenderat pengar o tid igår på att inhandla maten har man väl oxå rätt att smaka den. Glögg och pepparkakor blev det visst oxå för att fira första advent!


    

Dagen hade annars planerats till en massa TV-tittande. Längdskidor, alpint och tre heta matcher i fotboll, men tji fick vi(eller ärligt talat är det kanske jag som är mest besviken). Vårt nyinskaffade abonnemang med sportkanaler slutade att fungera igår kväll. Vi skulle visst ha RINGT och bekräftat att vi ville ha abonnemanget, i Frankrike räcker det inte med anmälan på nätet )-: Så nu sitter jag här och bloggar istället för att titta på El Classico. Nåja livet är väl inte bara sport... eller?


Maratonträningen återupptogs idag efter en veckas vila. Dryga milen avverkades och jag sprang och funderade på vilken musik som passar bäst för ett maratonlopp. 4timmars musik innebär ca 60låtar, jag behöver tips från bloggläsarna för att hitta rätt. Vilka låtar ska jag plugga in i mina öron?


På väg hem från parken ser jag en liten cab med en julgran som sticker upp från baksätet. Det kändes absurt....!


   

Ett par dagar i Italien nästa vecka sen får vi besök av familjen Sjögren-Mårtensson.....det ser vi fram emot.....jättemycket!

kram Daniel


Advent i Paris

Hur mycket skulle ni betala för en flaska glögg och en julskinka?
200-300 kr kanske? Oavsett svar tror jag att ni för närvarande ligger i lä...


Idag har jag och Daniel nämligen utforskat området ”konstiga saker man gör för att man är utomlands och blir lite svensk-jul-nostalgisk” eller rättare sagt, vi har varit på Svenska kyrkans julbasar. Det är ju inget märkligt i sig men när vi efter någon timme går tillbaka med ordentligt tömda plånböcker kan man ju inte låta bli att småle lite åt sig själv och sina inköp... :-)


Vi började vårt besök med varsin ”jultallrik”. En skinkbit, några köttbullar, lite korv, rödbetssallad, en sillbit och lite lax har väl sällan smakat SÅ bra?! För måltiden som toppades med ett glas julmust – det du Sara! -  betalade vi gladeligen 12,50 €. Knappt hade vi ju börjat tugga förän vi var rörande överens om att senare skulle en hel del inhandlas på ovanvåningen.


Så, vad har vi nu fyndat då...
Jo, julskinka, flera olika sorters knäckebröd, vörtbröd, polarbröd, senap, lingon, ärtsoppa, sirap, pepparkakor, julmust, glögg, falukorv, rökt korv, greveost och prästost slank lätt ner i påsarna. Vi hade inte mer än lämnat matståndet förrän vi beslutade oss för att även köpa 4 nya Filippa K-muggar... Hm, tur var kanske att påsarna nu var så tunga och plånböckerna så lätta så vi helt enkelt var tvungna att gå hem, gud vet hur detta besök annars hade slutat...?!
Vad kalaset slutade på? Nej, det är inte fint att prata om pengar vetni... ;-)


Jag kan däremot avslöja att jag faktiskt har riktigt goa jultankar idag (ni som känner mig vet att det inte händer varje dag...) och att SVENSKA pepparkakor och FRANSK ost är en MATCHMADEINHEAVEN! :-)


Nu vill vi bara önska er en RIKTIGT HÄRLIG FÖRSTA ADVENT, det lovar vi nämligen att ha här i Paris!


STOR KRAM,

Anna


Ps. 42 € för skinkan och 15 € för en flaska glögg. Inget konstigt med det, eller? Ds.


Upptagna människor = dåliga bloggare

Hm, vad ska man göra för att hinna med allt man vill göra? Hur lyckas "alla andra"? Är det ens viktigt?
Efter en lång arbetsdag och 2 mycket välförtjänta glas vin tillsammans med fantastiska kollegor H och K kommer jag att ställa mig sådana typer av frågor... Man kan ju fundera på om det beror på att jag är berusad, de flesta som känner mig vet ju att jag helt klart blir påverkad av 2 glas vin (:-S) men faktum är att det är varken vinet eller någon djupare anledning till detta utan helt enkelt att jag nyss konstaterade att det gått en vecka sedan vi senast bidrog till denna sidan... Tusan också. Dåligt uppdaterade bloggar är trots allt lite irriterande. Men vad ska jag säga, jo, vi är för tillfället liiiiite upptagna... Så, än en gång får det bli en liten sammanfattning från veckan...

Förra fredagen kom världens bästa Carina hit! Jag hade julaftonskänsla, jag tror ni vet vad jag menar, och förväntningarna var kanske farligt höga... Men tror ni att min darling gör mig besviken - absolut inte! Det var några underbara dagar där man verkligen blir påmind om att det är en ynnest att ha sådana vänner som jag har. Puss på dig gumman!

Det blev några dagar som bland mycket annat fylldes av franska delikatesser (sugen på kattmat någon...?), trendbrott på marknad, diverse olagliga fotograferingar, mission shopping - i många bemärkelser, en hel del passiv rökning, asskebab, blåsig sightseeing, bestigning av Eiffeltornet, Beaujolais och förstås en hel massa mys och "catch-up-prat". Nedan finns lite bevismaterial:

                                                                 
               
       

Med en älskling som lämnade för Italien i måndags och en darling som lämnade för Sverige i tisdags har det onekligen varit lite tomt här i Paris i veckan. Som tur är (?!) har man dock ett jobb som man kan lite på att det håller en sysselsatt... Således har det varit (ännu) en ganska hektisk vecka. Jag måste dock visa er hur fantastiskt vackert vi har det i vår park nu...

   

Nu väntar jag hem Daniel om en liten stund. Helgplanerna är LUGNA och det ser jag fram emot! Sannolikt blir det en tur till Svenska kyrkans julmarknad, om inte annat tycker jag att det börjar bli hög tid för lite glögg!

Var rädda om er så lovar jag att i alla fall försöka uppdatera lite oftare...

STOR KRAM!
Anna

Just det, höll på att glömma...
GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN ROLF och GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN imorgon EMMA!
Inte utan att man tänker på vad vi gjorde förra året vid den här tiden...
Härliga minnen!


Discobowling i Dortmund

Så har jag varit ute på en liten europaturné igen. Mån o tis i Venedig och ons-tor i Dortmund. En hel del jobb givetvis men även nöjen. Igår kväll var det bowling på programmet. Jag delade bana med en italienare, en tysk och fyra thailändare och det var väl ingen högre klass på bowlingen...Desto roligare var det då att spana in tyskarna på övriga banor som hade mer disco än bowling. Den senaste tyska technon ljöd i högtalarna medan tyska ungdomar blandade shotrace med allsång och det klassiska "danståget". Och jag insåg att tyskarna är ganska lika oss svenskar.....

Väl hemma igen hann jag med en tur i löpspåret även om jag insåg att min favoritslinga saknar belysning. Inte bra. Måste hitta en alternativ löprunda på kvällarna om jag ska få upp flåset till maran.

Imorgon kommer Carina på besök, välkommen!

/Daniel

Världens viktigaste!

Jag var inte först men håll med om att det ändå är lite kul...

http://www.tackfilm.se/?id=1258396099136RA78

Och ja, det är liiiiite tomt här hemma när han är borta...

KRAM, Anna



Röda soffor, guldgula löv, blå arm

Oue? Jo, det är faktiskt en sammanfattning på de senaste dagarna här i Paris.
Låt mig förklara.

I onsdags var det ju helgdag här i Frankrike. Alla var lediga - utom personalen på Svenska skolan. Grr. Vi fick istället spendera närmare 12 h på jobbet när vi hade sk studiedag. Men faktum är att det låter värre än det var. Dagen avslutades nämligen med ett besök på klassisk mark - vi gick nämligen på LIDO! För att citera farmor "Ja det är ju lite speciellt, men man kan ju inte ha bott i Paris utan att ha varit på Lido!"
Sagt och gjort, det blev en afton fylld av plymer och fjädrar, show och dans och ja, ganska mycket naket... Och sofforna, ja, de var ju som sagt röda. 

                                             

Många gånger har man ju hört om hur fantastiskt Paris är på våren - jag bara undrar hur den ska kunna överträffa hösten?! Denna veckan har jag flera gånger bara stannat upp och löjligt smålett för mig själv... Med träd fyllda av guldgula löv som skapar kontrast mot den blåa himmeln och en termometer som sällan tycks vilja lämna 15 graders strecket kan jag inte annat än konstatera att jag njuter mer av hösten är någonsin. Härligt.

För att balansera upp (?!) allt det underbara hade jag igår date med en väldigt tjock och lång nål... Jag och en kollega (tack H för mentalt och språkligt stöd!) vaccinerade oss mot svininfluensa. Oj vad tuff jag var efteråt (äsch det här var ju ingenting) men oj vad ynklig jag blev sen... Stackars Daniel kom hem till en frusen tjej med en blå arm som mest låg i soffan och gnällde... Inte ens en påse med ostnachos och 2 avsnitt Brothers and Sisters kunde kurera mig - och det vill inte säga lite! ;-) Vad gör då min fantastiska sambo, jo först får jag massa (oförtjänt) kärlek - det mjukar definitivt upp mig, sen får jag ett glas vin - han vet då vilka knappar han ska trycka på! - och sist men inte minst bokar han en resa till Kanarieöarna på mitt sportlov!!

Arbetsveckan avslutas således med att en extremt lycklig invalid lagar middag (med en arm) till sin underbara man.
Livet i Paris är fortsatt ganska fantastiskt, faktiskt.

Kram, Anna

Vapenstillestånd

Idag firar jag 1a världskrigets vapenstillestånd, vilket betyder sovmorgon, löptur, firande på stan och tennis ikväll!

Med 5mån kvar till maraton slog jag idag pers, 13,5km löpning(69min), så långt har jag aldrig sprungit. På fotbollsplanen stod jag ju alltid rätt placerad så jag kom aldrig upp i de sträckorna under en match ;-) Formen känns ok, undrar hur Alle och Mattsson käner sig? De är de enda som aviserat en möjlig utmaning.

Ikväll ska jag kolla på tennis. Söderling har redan spelat idag och tog sig vidare till 3e omg. Jag får istället heja på Brunnström(?) i dubbeln och ser fram emot att se Federer mot fransosen Benneteau och Blake mot Murray.

Nu ska jag till Nespresso och fylla på kaffeförrådet. Carina, tar du med kanelbullar nästa vecka?

kram Daniel

Livet i Frankrike är underbart...

... när jag idag för andra (!!!) gången fick en gratis luggklippning.
... när höstsolen värmer mig i ansiktet när jag cyklar hem genom ett hektiskt Paris.
... när jag tar min rullvagn och går ner till marknaden och handlar allt gott jag är sugen på.
... när jag sitter här i vår fina lägenhet  och väntar på min älskling som snart kommer hem.

Vet ni, just nu är jag så lycklig.
Det är en fantastisk känsla.
Den tänker jag njuta av så länge den varar.

STOR KRAM till er alla!
Anna

Föräldrarfritt

Söndag förmiddag och en tom agenda framför oss, när hände det senast? Vi har precis sagt hejdå till mamma o pappa, Anna tvättar, jag surfar och soft musik spelas i bakgrunden(med Anna som extrakör). Det känns som om detta kan bli en lugn och skön dag....

Igår var det dock sightseeing på programmet. Efter att mamma och pappa i fredags fick strosa själva tog vi igår med dem till Sacré Coeur. En fantastiskt fin kyrka uppe på kullen där vi tände ljus till Crister och min farmor(9år sen hon gick bort) och tänkte på våra närmaste. Vi tog en titt på konstnärerna som satt uppradade på Place du Tertre och begrundade deras verk medan pappa nog var mest fascinerad av spelhajarna som stod uppradade. Det kurrade i magen(främst hos pappa o Anna) så vi tog tunnelbanan till Oberkampf för en stadig tre rätters lunch. Mätta o belåtna gick vi bort till Place des Vosges och njöt av de fina valven och de moderna konstverken i skyltfönstrerna(Andreas o Stina, dags att fylla på konstsamlingen?). Hit återkommer vi för en lunch eller kaffe, någon som vill hänga med?

                   

Stan kokade av folk och inte minst i varuhusen BHV och LaFayette, det blev ett par korta stopp innan vi trötta i benen vilade upp oss hemma i soffan. Lunchen satt visserligen fortfarande i men ingen lördagkväll utan fin middag. Vi provade en av kvarterets restauranger och betyget var väl både ris och ros. Löksoppan fick av Anna ett gott betyg, mina curryräkor var av sämre klass medan mammas o pappas efterätt "Café Gourmand" fick toppbetyg.

Grattis på fars dag Rolf och Göran

/Daniel

Föräldrarbesök

Förra helgen var det besök av Göran och Rosa och nu är mamma och pappa på plats.

I lördags sken solen och det var "vårvärme" i luften. Göran fick en guidtur av mig och Anna medan Rosa hängde på sin dotter Lina och Fredrik som även de semestrade/jobbade i Paris. St Germain och Latinkvarteren fick återigen ett besök av oss och denna gången tittade vi in i Jardin de Luxembourg. En livfull park med joggare och segelbåtsrace, men också parisare som tog en kaffe och relaxade i solstolarna. Vi strosade sen vidare förbi universitetet Sorbonne och inandades lite kunskap för att sen gå och fönstertitta på den moderna konsten som stod utställd.

Kvällens aktiviteter bestod av musikalen Lejonkungen och en sen middag på en jazzklubb. Lejonkungen visade upp flertalet häftiga och roliga djurkostymer, vilket var det jag fick koncentrera mig på då franska språket fortfarande känns främmande. Då var det lättare att sjunga med på jazzklubben ;-)

I söndags tog vi en promenad till Louvren och Mona Lisa. Har inte riktigt fattat varför den tavlan är så känd, men nu är det avbockat. Den afrikanska och australiensiska delen av muséet var mer sevärd. Middagen på kvällen var något utöver det vanliga. Efter tips från "kocken i Mölle" satte vi oss ned på en restaurang utanför kyrkan Madeleine och intog en underbar måltid. Det var inte mycket på tallriken men smaken var underbar.

         

Igår kväll kom mamma och pappa till Paris. Lite osäkra på resformen verkade de vara då de ville att sonen skulle möta dem på flygplatsen. Resan hade gått enligt planerna men det stod snart klart att det var mamma som packat väskan. Pappa kände inte igen den på bagagebandet så den fick gå ett extra varv och vi lämnade flygplatsen sist av alla....

Dagen började i strålande solsken och vi fick tillfället att titta ut över Paris från terassen på Triumfbågen. Härifrån kan man se det mesta av staden som är värt att se. Efter en tur i tunnelbanan tog vi en promenad längs "Promenad des Plantes" där visserligen hösten satt sina spår men den lummiga miljön fanns kvar. Hungern hade så smått börjat tränga sig på och vi stannade för en Croque Monsieur. När vi sen skulle strosa vidare mot Jardin des Plantes kom de första dropparna från himlen. Vi kunde snart konstatera att det var fel säsong för den botaniska trädgården och när regnet inte ville upphöra fick vi istället ta metron till "Hallarna" för att skyla oss. Sötbegäret började nu komma och det var dags för fika. Vi fick spana ett tag men snart satt vi med varsin kaka i handen och njöt. Det är gott med fika!

         

/Daniel

RSS 2.0